Hondeneigenaren opgepast: Meldpunt 144 waarschuwt voor risico’s grasaren

Grasaren kunnen bij dieren hinder veroorzaken, waarschuwt Meldpunt 144.© Getty Images

Maastricht -

Meldpunt 144 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en politie wijst eigenaren van huisdieren die buiten komen, zoals honden, op de risico’s van grasaren.

Redactie

Deze stekelige ‘kruipers’, die in het voorjaar en de zomer voorkomen zodra gras gaat bloeien, kunnen voor het nodige ongemak zorgen. Met name op plekken waar niet of nauwelijks gemaaid wordt. „Door de actie Maai Mei Niet kiezen gemeenten ervoor om stukken niet te maaien, teneinde insecten te helpen. De groene grasaren worden dan meer geel van kleur door uitdroging en vallen in losse zaden uit elkaar. Aan die zaden zitten weerhaakjes. Door de weerhaakjes kunnen de grasaren in de vacht van een dier naar voren of in de huid kruipen, vandaar de bijnaam kruipers”, legt het meldpunt uit.

Tenen

„Vaak kruipen ze tijdens het uitlaten bij honden tussen de tenen. Door de haartjes kunnen ze maar één kant op. Wanneer de punt van een grasaar tegen de huid zit, werkt die zich dus echt in de huid. Ze komen ook regelmatig in oren, ogen, neus, keel en longen terecht, waar ze veel schade kunnen toebrengen.”

Lees ook: Velen willen een schattige toypoedel en dat is nou juist het probleem: ‘Een busje vol honden uit Rusland? Doe het niet’

Baasjes wordt daarom geadviseerd alert te zijn, bijvoorbeeld op mank lopen, ontstekingen, wondjes, veelvuldig met de kop schudden en vaak niesen. Heeft een dier last van een grasaar, verwijder deze dan. Mocht dat niet lukken, dan biedt de dierenarts soelaas.