Belgische rechter vonnist over fataal afgelopen ontgroening: anderhalf tot vier jaar cel geëist

De fataal afgelopen ontgroening van Sanda Dia maakte in België en omringende landen veel emoties los© ANP / AFP

Antwerpen -

De rechter in Antwerpen doet uitspraak in de zaak over de dood van een student tijdens een uit de hand gelopen ontgroening. Achttien leden van zijn studentenvereniging staan terecht. Zij onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia dertig uur lang aan allerhande vernederingen en ontberingen, waarna hij onderkoeld en vergiftigd het leven liet.

Redactie

Of de achttien verdachten ook daadwerkelijk te horen krijgen of ze schuldig zijn aan Dia’s dood, is nog onzeker. Mogelijk verwijst het Antwerpse hof van beroep de zaak terug naar de rechtbank in Hasselt.

Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. Het ontgroeningsritueel begon met veel drank in Leuven, met volgens een van de verdachten de bedoeling dat de jongens zichzelf in coma zouden zuipen, en werd de tweede dag voortgezet op een terrein in Vorselaar, ruim 50 kilometer ten noorden van de stad. Daar moesten ze in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid.

De ontgroening van Dia liep totaal uit de hand. Hij raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen. De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

De Reuzegom-leden moeten vrezen voor anderhalf tot ruim vier jaar gevangenisstraf.