Jongen dood gevonden op Brunssummerheide. Met die kop begon het inmiddels al bijna 19 jaar durende mysterie rond de moord op Nicky Verstappen voor deze krant. In de loop der jaren werden er talloze verhalen geschreven over de dood van de jongen uit Heibloem en de zoektocht naar de dader. Hieronder een greep uit die verhalen.
12 augustus 1998:
Half Heibloem zocht naar Nicky
De elfjarige Nicky Verstappen werd op dinsdag 11 augustus dood aangetroffen op de Brunssummerheide.
De jongen uit Heibloem was sinds de ochtend van de dag ervoor vermist. Het lichaam van Nicky Verstappen werd rond 21:00 uur gevonden tijdens een massale zoekactie waaraan behalve politie en brandweer ook Afcent-militairen en vele inwoners van Heibloem meededen.
Over de doodsoorzaak deed de politie in eerste instantie geen mededelingen, maar Heibloem deed dezelfde avond het verhaal al de ronde dat de jongen misbruikt en vermoord werd. Hij zou naakt zijn gevonden.
Lees verder |
17 augustus 1998: Afscheid van Nicky: droefenis rond de vlag van Ajax
'We are the champions' klinkt uit de luidsprekers die staan opgesteld op het voetbalveld van SWH. Rond de middencirkel staan zo'n zevenhonderd mensen verzameld om de baar op de middenstip. Heibloem bloem neemt op zaterdagochtend massaal afscheid van de 11-jarige Nicky Verstappen die dinsdagavond dood is gevonden op de Brunssummerheide.
De twee toegangswegen naar Heibloem zijn afgezet. Politie en brandweermensen wijzen mensen de weg naar het voetbal. Het trainingsveld van de plaatselijk voetbalclub doet dienst als parkeerplaats. Lees verder |
12 september 1998:
Iedereen blijft verdacht, ook Heibloem
Verslagenheid overheerst in Heibloem. Nog altijd is er geen spoor van de moordenaar van Nicky Verstappen. Vooralsnog wordt door de bewoners uitgesloten dat die uit hun dorp komt. Maar hoe langer de oplossing uitblijft, hoe groter het onderlinge wantrouwen zal groeien.
Drie mannen staan bij de ingang van voetbalvereniging SVVH met elkaar te praten. Leden van de Heibloemse club zo blijkt. Over de dood van voetballertje Nicky Verstappen willen ze liever niet praten. Lees verder |
31 december 1998:
Frustratie bij rechercheteam: 'Kreet van moeder gaat door merg en been'
"De kreet van de moeder op het moment dat haar kind dood wordt gevonden, gaat je door merg en been." Voorlichter Leo Eummelen van de politie in Heerlen maakte dit verschrikkelijke moment mee toen het lichaam van de 11-jarige Nicky Verstappen na een grote zoektocht op 11 augustus op de Brunssummerheide werd aangetroffen.
Een zedenmisdrijf. Er werd meteen een recherchebijstandsteamvan 25 man geformeerd. Maar begin november liep het onderzoek tot grote frustratie van veel rechercheurs dood. Lees verder |
7 augustus 1999:
Ouders Nicky Verstappen: 'Er zijn mensen die de waarheid kennen'
De moord op het jonge voetballertje Nicky Verstappen is een jaar na dato nog lang niet vergeten. Zijn ouders blijven zoeken naar de waarheid.
Fier wappert de Ajax-vlag op de begraafplaats plaats aan de Pater van Donstraat in het Roggelse kerkdorp Heibloem. De zon schijnt meedogenloos. Het vaantje neemt zelfs het kleinste zuchtje wind te baat. Stil protest zonder woorden. Symbool voor de levenslustige Nicky Verstappen, pas elf jaar oud en dus veel te vroeg gestorven. Lees verder |
17 mei 2003:
Een beschadigd dorp: "Heibloem wordt nooit meer zoals het was."
Het dorp dat een geheim bewaart. Zo eindigt het liedje 'Vlinder' van Rowwen Hèze, opgedragen aan Nicky Verstappen uit Heibloem. Het drama heeft het dorp beschadigd en gespleten. "Heibloem wordt nooit meer zoals het was."
"Moet dat allemaal weer worden opgerakeld?" Een klant bij brood- en banketbakker Christine Nijssen windt zich op over het gespreksonderwerp: de dood van Nicky en de daaruit voortvloeiende verdeeldheid in Heibloem. Lees verder |
10 augustus 2007:
'Vertel wat met Nicky is gebeurd, verlos ons'
Het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem is - totdat er nieuwe aanwijzingen komen - gesloten. In een laatste wanhoopspoging, op de kop af negen jaar na zijn verdwijning, smeken de ouders en het zusje de dader te vertellen wat er met Nicky is gebeurd.
Op tafel ligt een foto van de elfjarige Nicky Verstappen op het jeugdkamp op de Brunssummerheide. De laatste foto, gemaakt op de avond voordat de jongen uit de tent verdween. "Iemand moet hier meer van weten, iemand moet weten wat er met ons menneke is gebeurd. Wanneer is hij gestorven, wat waren zijn laatste woorden, heeft hij nog om ons geroepen, heeft hij pijn geleden, waarom onze Nick?"
Lees verder |
11 augustus 2010:
Verdriet om vernielingen monument Nicky: 'Zo pijnlijk'
Alsof al die vragen over de dood van Nicky Verstappen nog niet genoeg zijn. Twaalf jaar na dato worden de ouders telkens weer geconfronteerd met vernielingen aan het gedenkteken voor de jongen uit Heibloem.
Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat het lichaam van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide werd gevonden. Lees verder |
24 november 2010:
Graf van kampoudste geopend: Match of geen match?
In alle vroegte opende justitie dan toch het graf van de kampoudste van het zomerkamp waar Nicky Verstappen in 1998 verdween. Niet zozeer vanwege een nieuwe verdenking. Wel om een einde te maken aan alle speculaties in Heibloem.
De indeling van een kerkhof kan macaber uitpakken. Op amper tien stappen van het graf van Nicky Verstappen in Heibloem - van veraf al herkenbaar aan het verweerde Ajax-vaandel boven de steen - ligt het dubbelgraf van Joos Barten en zijn echtgenote. Lees verder |
Februari 2018:
Grootste DNA-onderzoek ooit naar dood Nicky Verstappen
Het Openbaar Ministerie wil bij vijftienduizend mannen DNA-monsters afnemen in een ultieme poging om de moord Nicky Verstappen uit Heibloem op te lossen.
Als het er van komt, wordt dit het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland.
Lees verder |
Maart 2018:
Ruim 6700 mannen staan DNA af in onderzoek Nicky Verstappen
In de eerste week van het grote DNA-verwantschapsonderzoek naar de dood van Nicky Verstappen hebben 6721 mannen wangslijm afgestaan.
Dat aantal komt neer op gemiddeld zo'n 960 mannen per dag tot en met vrijdag. Dat is minder dan de dagelijkse 1250 DNA-afnames waarop de politie was voorbereid.
Lees verder |
22 augustus 2018:
DNA-match met 55-jarige vermiste man in zaak Nicky Verstappen
Het DNA-verwantschapsonderzoek heeft tot een volledige match geleid. Er is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de 55-jarige Jos Brech.
De in Venlo geboren Brech woonde in 1998 in Simpelveld toen de elfjarige jongen dood werd gevonden op de Brunssumerheide.
Lees verder |
26 augustus 2018:
Jos Brech wordt in veld in kraag gevat
Jos Brech wordt zo'n 50 van de Spaanse stad Barcelona in een veld in de kraag gevat door de Spaanse politie.
Hij woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen.
Lees verder |
12 december 2018:
Proces tegen Jos Brech van start
Het proces tegen Jos Brech gaat van start.
Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.
Lees verder |
|